poniedziałek, 16 grudnia 2013

„ Jak zjeść choinkę- czyli smaki głodu”

W czasie niektórych wojen w Skandynawii i Rosji trasy wojsk można było rozpoznać po drzewach obdartych z kory. Taki pejzaż symptomatyczny jest dla miejsc ogarniętych głodem. Z niewiarygodną powtarzalnością pojawiał się on w krajach o ustroju totalitarnym takich jak Chiny Mao Zedonga, Związek Radziecki czy wciąż nie tracący na sile, reżim Korei Północnej. 


W KRLD, zwykło się używać sloganu: „Ryż to socjalizm”. Jednak podczas klęski głodu w latach 90-tych to właśnie tego produktu zabrakło najszybciej. Potem zaczęło brakować kolejnych, by w końcu przydziały żywności otrzymywane za pracę, całkiem ustały. W kraju, w którym nielegalny jest zarówno handel, jak i uprawa ogródka – sytuacja ta doprowadziła do śmierci 2 mln osób (10% populacji). To właśnie zazwyczaj w walce o przeżycie ludzie zdzierają korę z drzew, by zrobić z niej strawę.



W czasie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia, pewnie znów spotykamy się z rodzinami przy wigilijnym drzewku udekorowanym światełkami. Tak samo możemy przypuszczać, że w  KRLD nic takiego się nie wydarzy. Brakuje światła, jedzenia, a chrześcijanie są prześladowani. Ironią losu- to właśnie drzewa iglaste służą głodującym ludziom za alternatywne źródło pokarmu. Podczas warsztatu dowiemy się czegoś więcej o przypadkach jedzenia drzew oraz ich związku z polityką. Przygotujemy również razem posiłek wykorzystując różne części sosny.
Na koniec obejrzymy film związany z tematem.

Pomysł i realizacja: Karolina Brzuzan. Warsztat jest częścią projektu Karoliny Brzuzan pt: "Głodowa książka kucharska".
Weźcie ze sobą deski i noże do krojenia warzyw. 

21.12.2013
godzina 17.00
Teatr Baza
ul. Podchorążych 39







Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl
Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany ze środków m.st. Warszawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz